Szkoła średnia - procedura zapisów

PROCEDURA ZAPISÓW

W programie mogą uczestniczyć osoby, które w momencie rozpoczęcia nauki mają ukończone 15 lat i mają nie więcej niż 18 lat i 6 miesięcy.
Po przemyśleniu możliwości nauki w USA, omówieniu sprawy z rodziną i nauczycielami i podjęciu świadomej decyzji o wyjeździe, przychodzi czas na działanie. Potrzeba czasu na sprawne przejście przez procedurę zapisu i zgromadzenie potrzebnych dokumentów, dlatego im szybciej zaczniesz działać, tym lepiej.
Formalności należy załatwić najpóźniej do:

Rozpoczęcie nauki Termin wysłania aplikacji do USA

Sierpień/wrzesień 2019 (semestr jesienny lub cały rok szkolny 2019/2020)

Do 15 maja 2019*
(brak dopłat za późne zgłoszenia)

Styczeń 2020 (tylko semestr wiosenny 2020)

Do 31 października 2019*

*Po tym terminie również można się zgłaszać, trzeba jednak liczyć się z dopłatą za późne zgłoszenie (dotyczy semestru wiosennego), a także mniejszym wyborem szkół i rodzin. Zawsze jednak warto zapytać, czy jest jeszcze szansa na aplikowanie.
Dopłaty za późne zgłoszenie:

  • 01-15.11.2019:                    350 USD
  • 16-30.11.2019:                    750 USD
  • po 01.12.2019:                    1000 USD
Etapy procedury zapisu:

1. Zgłoszenie do przedstawiciela ATAS: Małgorzaty Leśnej; drogą mailową (m.lesna@atas.pl), telefoniczną (12 429 14 25) lub osobiście w Krakowie (ul. Mazowiecka 25 lok. 707). Nasz pracownik przedstawi szczegóły na temat programu, odpowie na nurtujące pytania, nakreśli, jak wygląda wyjazd i pobyt w USA, powie, jakie dalsze kroki podjąć. Podczas rozmowy upewni się, czy Ty i Twoi rodzice jesteście naprawdę gotowi i przekonani do wyjazdu. Ważne będą informacje na temat Twojego stanu zdrowia, ocen – konieczna jest wysoka średnia - znajomości angielskiego, zainteresowań, motywacji. Pamiętaj, że nie możesz wybrać miasta ani nawet stanu, w którym będziesz mieszkać – dlatego bardzo ważna jest otwartość i pozytywne nastawienie.

2. Podpisanie umowy i wpłata przedpłaty: 1000 USD + 350 PLN
W przedpłatę wliczona jest bezzwrotna opłata rejestracyjna 500 USD + 350 PLN.

3. Oceniona zostanie Twoja znajomość języka angielskiego: ustnie i pisemnie, przez jednego ze współpracujących z nami nauczycieli. Część szkół w USA wymaga zdanego testu ELTIS: http://www.eltistest.com/practicetest/.

4. Po pozytywnym przejściu rozmowy kwalifikacyjnej należy skompletować wymagane dokumenty (wszystkie w języku angielskim; niezbędne formularze znajdziesz w systemie aplikacyjnym ZAPP, do którego otrzymasz od nas dostęp): 

  • profil ucznia
  • kwestionariusz ucznia
  • Twój list do rodziny goszczącej
  • kwestionariusz rodzica
  • informacje o dotychczasowej edukacji
  • dane kontaktowe ucznia
  • zdjęcie w stylu paszportowym (koniecznie uśmiechnięte!) oraz „album ucznia” - kilka zdjęć obrazujących Twoje codzienne życie
  • referencje od nauczyciela z oficjalna pieczątka szkoły
  • oficjalne tłumaczenia świadectw z ostatnich 3 lat
  • wyniki przeprowadzonej przez ATAS rozmowy aplikacyjnej, sprawdzającej poziom znajomości języka angielskiego
  • formularz z informacjami o stanie zdrowia, wypełniony i podpisany przez lekarza
  • kalendarz szczepień, wypełniony i podpisany przez lekarza
  • wypełniony formularz ELTIS (jeśli wymagany)
  • podpisany przez ucznia i rodziców regulamin
  • zgoda (lub brak) na zakwaterowanie w tej samej rodziny drugiego uczestnika programu wymiany międzynarodowej z innego kraju oraz na zakwaterowanie u samotnego rodzica

Jeśli pojawią się nieprawidłowości w złożonych dokumentach, aplikacja może zostać odrzucona.

5. Cała powyższa dokumentacja przesyłana jest do fundacji w USA. Zazwyczaj w ciągu 7 dniu od momentu otrzymania poprawnie wypełnionej aplikacji ATAS przekazuje Ci informację o akceptacji na wyjazd.

6. Kiedy Twoja aplikacja zostanie zaakceptowana, poprosimy o dokonanie pełnej wpłaty:
6990 USD - wyjazd na rok szkolny
5990 USD - wyjazd na jeden semestr
(w cenę wliczone jest amerykańskie ubezpieczenie)
Kwotę należy wpłacić w złotówkach, przeliczając dolary wg kursu w dniu dokonywania wpłaty (sprzedaż pieniądza) Banku Millennium w kasie biura ATAS lub na konto :
ATAS Sp. z o.o. ul. Luksusowa 19, 05-410 Józefów
27 1160 2202 0000 0000 4146 1513

7. Po opłaceniu całego programu otrzymasz formularz DS-2019 uprawniający do ubiegania się o wizę J-1. Każdy uczeń, który chce wziąć udział w programie, musi posiadać ważny paszport i otrzymać wizę J-1.
Opłata za wizę J-1, płatna na konto ambasady:
160 USD + 220 USD (opłata SEVIS)
Szczegółowe informacje o tym, jak ubiegać się o wizę, znajdziesz na stronie ambasady: http://ustraveldocs.com/pl_pl/pl-niv-visafeeinfo.asp.

8. Na tym etapie weźmiesz udział w przeprowadzanej przez nas rozmowie przygotowawczej, podczas której:

  • jeszcze raz usłyszysz o założeniach programu i o tym, jak wygląda on w praktyce
  • poznasz zasady, obowiązujące podczas programu
  • dowiesz się więcej o różnicach kulturowych między Polską i USA
  • otrzymasz informacje o wizie, ubezpieczeniu, doradztwie, szczepieniach, odpowiedzialności finansowej
  • dostaniesz ulotki informacyjne od Departamentu Stanu USA, a także list powitalny dla
  • uczestników programu wymiany międzynarodowej

Po rozmowie przygotowawczej Ty i Twoi rodzice otrzymacie do podpisania formularz, potwierdzający wzięcie w niej udziału.

9. Przed wyjazdem na program szkoły średniej w USA otrzymujesz dokumenty:

  • informacje o rodzinie goszczącej: imiona, nazwiska i daty urodzenia wszystkich członków rodziny, adres, numer telefonu i e-mail, informacje o miejscu zatrudnienia członków rodziny,
  • zainteresowania rodziny (w tym również informacje o wyznaniu)
  • nazwę i kod lotniska
  • adres szkoły
  • datę rozpoczęcia roku szkolnego
  • dodatkowe informacje na temat rodziny i otoczenia, w którym będziesz mieszkać

10. Kiedy masz już komplet dokumentów potwierdzających przyjęcie do programu, wizę J-1 i ważny paszport, możesz kontynuować swoje przygotowania do wyjazdu! Zobacz, jakie działania są jeszcze przed Tobą po przylocie do USA

PO PRZYLOCIE DO USA

Do USA przylecisz ok. 3 tygodnie przez rozpoczęciem roku szkolnego, żeby mieć wystarczająco dużo czasu na przystosowanie się do nowych warunków. Wcześniej otrzymasz od nas informację, na które lotnisko powinieneś/powinnaś przylecieć (najbliższe Twojemu nowemu miejscu zamieszkania). Tam będzie na Ciebie czekać lokalny koordynator i/lub rodzina goszcząca, która zabierze Cię do domu.* W ciągu 30 dni od Twojego przylotu opiekun – lokalny koordynator, który od tej pory do końca pobytu będzie z Tobą w regularnym kontakcie, poprowadzi kolejną rozmowę przygotowawczą, w której przypomni to, czego dowiedziałaś się przed wyjazdem w Polsce i już na miejscu, opowie o kulturze i zwyczajach stanu i rejonu, w którym zamieszkasz. W ciągu 60 dni od Twojego przyjazdu opiekun przeprowadzi też ponowną wizytę w domu rodziny goszczącej aby upewnić się, że warunki są dokładnie takie, jakie zaproponowano przed Twoim przyjazdem.
Pamiętaj, że w przypadku jakichkolwiek problemów – z aklimatyzacją, rodziną, szkołą – możesz zgłosić się do swojego opiekuna! Jego pragnieniem jest, by Twój pobyt przebiegł jak najlepiej, w jak najprzyjemniejszej atmosferze i abyś wrócił/wróciła do Polski jedynie z dobrymi wspomnieniami.

*w wyjątkowych przypadkach, jeśli przylatujesz o takie godzinie, o której ani koordynator ani rodzina nie może Cie odebrać z lotniska, konieczne jest zorganizowanie transportu do rodziny goszczącej na Twój koszt. To jednak bardzo rzadkie przypadki – godzina przylotu znana jest wcześniej i pracownicy fundacji robią wszystko, by nie było konieczności organizowania płatnego transportu.

JAK UBIEGAĆ SIE O WIZĘ

Krok 1
Należy wypełnić formularz elektronicznego wniosku o wizę nieimigracyjną (DS-160).
Krok 2
Należy wnieść opłatę za rozpatrzenie wniosku o wizę.
Krok 3
Należy umówić się na spotkanie korzystając z tej strony internetowej. Aby umówić się na spotkanie, należy podać trzy informacje:

  • numer paszportu
  • numer potwierdzenia opłaty (aby uzyskać pomoc w odnalezieniu tego numeru, należy kliknąć tutaj)
  • dziesięciocyfrowy (10) numer kodu kreskowego ze strony potwierdzającej złożenie formularza DS-160

Ambasada w Warszawie NIVDocsWRW@state.gov
Konsulat Generalny w Krakowie KrakowNIV@state.gov
Krok 4
Należy udać się do Ambasady/Konsulatu Stanów Zjednoczonych w dniu i o godzinie umówionej rozmowy.
Należy zabrać ze sobą:

  • wydruk potwierdzenia umówienia się na rozmowę
  • wydruk strony potwierdzającej złożenie formularza DS-160
  • zdjęcie, jeżeli nie zostało wgrane do formularza DS-160, lub jeżeli nie spełnia wymaganych kryteriów
  • aktualny paszport i poprzednie paszporty
  • formularz DS-2019
  • potwierdzenie dokonania wypłaty za wizę i SEVIS

Wnioski bez tych dokumentów nie będą rozpatrywane.

ZGŁOSZENIA

Jesteś zainteresowany nauką w szkole średniej w USA?

Zgłoszenia należy kierować do:
Małgorzata Leśna
ul. Mazowiecka 25 lok. 707
30-019 Kraków
e-mail: m.lesna@atas.pl
tel. 12 429 14 25
Zalecane są jak najwcześniejsze zgłoszenia ze względu na dużą liczbę zgłoszeń z innych krajów.